Hogyan lehet jó egy kompromisszum? Kiemelt

Az emberi kapcsolatok szinte az élet bármely területén kompromisszumok kötését igényelik. Legyen szó akár arról, hogy a szüleid elengednek-e az adott buliba, akár arról, hogy a barátoddal milyen programot szervezzetek.

Bizonyára Veled is előfordult már, hogy valamiben nem értettetek egyet a pároddal, ám az adott helyzetet nem lehetett megkerülni, megoldást kellett találni. Felmerül a kérdés, hogy ilyenkor mi a teendő? Sajnos sok kapcsolat végét jelenti az, hogy a felek valamiben nem tudnak egyezségre jutni, így ahelyett, hogy keresnének egy mindenki számára megfelelő kompromisszumot, inkább külön utakon folytatják az életüket.
A legtöbben áldozatként élnek meg egy kompromisszumot, úgy érzik, hogy ezzel feladták személyiségük egy részét. A jó kompromisszum azonban nem azt jelenti, hogy az egyik fél érvényesíti az akaratát a másik kárára, vagy mindketten lemondanak az akaratukról, és így egyikük sem lesz elégedett. A jó kompromisszum eredményeképpen mindkét fél nyer, és ez az eredmény nem mindig a két álláspont között van, gyakran egészen máshol keresendő.

Néhány jó tanács, amelyek segíthetnek
  • Ha szeretnél valamit megváltoztatni a kapcsolatodban, ami nem tetszik, gondold át, hogy mit szeretnél helyette, határozd meg a céljaidat!
  • Fejtsd ki a párodnak a kívánságaidat! Elsősorban a jövőre koncentrálj, a pozitívumról beszélj, amit el szeretnél érni, és ne a negatívumot hangsúlyozd, ami a múltban volt. Indokold meg a céljaidat, de ne követelőzz!
  • Nyugodtan beszélj az érzelmeidről, a szükségleteidről, ne légy indulatos és kerüld a szélsőséges kijelentéseket! A „Te soha…” „Te mindig…” állítások ritkán igazak, és a szemrehányással csak azt éred el, hogy a párod védekező állásba kapcsol.
  • Ne felejtsd, változtatni szeretnél, és a cél a közös megoldás megtalálása. Most nem az a fontos, hogy igazad legyen, mindenképpen ügyelj rá, hogy a beszélgetés ne torkolljon vitába. Ennek érdekében gondold végig a helyzetet a párod szemszögéből is!
  • Amennyiben azt várod a párodtól, hogy beismerje a múltbéli hibáit, úgy Neked is ezt kell tenned. Te is vállald a felelősséget a viselkedésedért!
  • Gondoljátok át közösen a megoldási javaslatokat, beszéljétek meg őket! A legjobb ötleteknek szintén együttes erővel dolgozzátok ki a részleteit, a megvalósítás lépéseit.
  • Nagyon fontos, hogy mindketten csak olyan engedményeket tegyetek, amiket még jó szívvel végre tudtok hajtani, hiszen egy rossz megegyezés tovább keseríti a kapcsolatot és újabb vitákhoz vezet.

Egy jó kompromisszum megkötése közelebb hozhat titeket a barátoddal, erősítheti a kapcsolatotokat, hiszen az eredményre vezető folyamat során meghallgatjátok egymás érveit, fenntartásait, odafigyeltek egymás érzelmeire és szükségleteire, és azt tartjátok szem előtt, amit mindkettőtöknek a legjobb. Ezzel tudatosítjátok magatokban és a másikban is, hogy voltaképpen egy csapat vagytok.

Mindenképpen fontos hangsúlyozni, hogy a jó kompromisszum nem egyenlő a megalkuvással és az önfeladással. Ha úgy érzed, hogy túl sokat engedtél, vagy a barátod nem vette figyelembe az érzéseidet és Te már nem győzöl megfelelni a követeléseinek, akkor nem jó kompromisszumot kötöttél. Ebben az esetben feltétlenül tovább kell gondolnod, hogy a párkapcsolat nem kizárólagosan a másik akaratáról szól…

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.