Összeköltöznél a barátoddal? Kiemelt

Az összeköltözés igen nagy mérföldkő egy pár életében, ám mindez nem fenékig tejfel. Számos dologra kell figyelni, hogy a közös élet ne váljon rémálommá, s egyben a kapcsolat végévé.

A komoly kapcsolatokban eljön egyszer az idő, amikor felmerül az összeköltözés gondolata. Ilyenkor persze minden szépnek és jónak tűnik, csak az lebeg a párok szeme előtt, hogy végre elkezdhetik közös kis életüket. Mindez azonban nem ilyen egyszerű, hiszen éjjel-nappal együtt lenni közel sem olyan, mint randizni, vagy olykor együtt aludni. A pár mindkét tagja viszi magával jó-és rossz szokásait egyaránt, amik idővel - ha akarjuk, ha nem- bizony elő fognak bújni. És mindez csak a kezdet, hiszen számos buktató keresztezi a szerelmesek útját, ami a legszilárdabb kapcsolat számára is igazi erőpróba lehet…

Megérett a kapcsolat az összeköltözésre?

Az első és legfontosabb kérdés, mielőtt belevágnátok az egészbe, hogy valóban megérett-e a kapcsolatotok egy ilyen komoly lépésre. Az összeköltözés nem játék, amivel kedved szerint szórakozhatsz. Mielőtt belevágnátok, ülj le a pároddal egy nagy beszélgetésre. Térjetek ki minden kérdéses dologra: Tudjátok majd hosszútávon tolerálni egymás szeszélyeit? Valóban érettnek tartjátok magatokat a szülői ház elhagyására? Mindketten egész biztosan ezt akarjátok?

Amennyiben csak egy kérdésre is nem a válasz, nagyon erősen gondolkodjatok el, hogy tényleg kell-e ez nektek, hiszen ha nem tudjátok tolerálni a másik szeszélyeit, rigolyáit, idővel csúnyán összeveszhettek. Közös kis lakásotokban nem lesz ott egy gondos anyuka, aki mindent elpakol utánatok, kitakarít, finom meleg vacsorát tálal. Mindezt nektek kell majd kivitelezni. Ha nem érzitek késznek arra magatokat, hogy szülői segítség nélkül éljetek, butaság lenne az összebútorozás.

Házkérdés

Ha az elhatározás megszületett, jöhet az érdemi rész, a kivitelezés. Ki kell gondolnotok, hogy milyen lehetőségeitek vannak az összebútorozásra. Adottak-e az anyagi feltételek egy lakás kibérléséhez? Ne legyetek túlságosan nagyigényűek, fiatalok vagytok, nem lakhattok egyből luxusházban, ne vegye kedveteket, hogy a pénzetek csak egy kis garzonra elég! Egy kevésbé szép lakást is gyönyörűvé, stílusossá lehet tenni némi pénz és kreatív ötletek segítségével.
A lakás kereséséből mindketten egyenlő mértékben vegyétek ki a részeteket! Bár Te vagy a lány és az ízlésed is talán jobb a barátodénál, ne uralkodj a felette, ne olyan lakást válasszatok, ami neki egyáltalán nem tetszik! Az a lényeg, hogy mindketten jól érezzétek magatokat, és ha már ebben sem tudtok megegyezni, akkor mi lesz később?

Manapság nem ritka, hogy a fiatalok anyagi okok miatt, vagy éppen a takarékosság jegyében az egyik fél szülői házába költöznek. Ez sok pár esetében nagyon jól működik, de sokaknál viszont egyáltalán nem. Amennyiben Te mész a párodhoz, tisztában kell lenned azzal, hogy immár nem csak a barátod rossz szokásait kell tolerálnod, hanem az egész családét. Tudnotok kell együtt élni konfliktusok, kellemetlen helyzetek nélkül, ami valljuk be nem is olyan könnyű. 
Amennyiben a pasid költözik hozzátok, Neked lehet kedvező a helyzet, neki már nem biztos. Be kell illeszkednie, fel kell vennie a ritmust egy esetleg teljesen máshogy élő családdal, ami ilyen új körülmények között nem is biztos, hogy olyan könnyű.

Pénzügyek

A házkérdés kipipálva? Jöhetnek a piszkos pénzügyek. Át kell rágnotok, hogy mennyi pénzzel tudtok beszállni a lakás fenntartásába, a vásárlásokba. Azt is meg kell beszélnetek, hogy innentől kezdve közös kasszán éltek majd, vagy mindenki a saját pénzén. Ezek olyan fontos kérdések, melyek kellemetlenek, de nem tűrnek halasztást.
Lehetőleg nagyjából fele-fele arányban osztozzatok a lakás költségein, mert az egyenlőtlen felosztás idővel feszültséget gerjeszthet, vitákat szülhet, s legrosszabb esetben akár a közös élet végét is jelentheti. Persze az előfordulhat, hogy az egyik fél kimagaslóan jól keres, jobb az anyagi helyzete, ebben az esetben lehet egyezkedni, hogy esetleg ő egy kicsit több pénzzel száll be a költségekbe. Ami tehát fontos, hogy ne legyen túl aránytalan a pénzügyek felosztása, és ne nehezedjen túl nagy teher egyikőtök vállára sem.

Tolerancia

Lakva ismerszik meg az ember, tartja a mondás, és milyen igaz! Az összebútorozással – ahogy azt már korábban is írtuk- mindenki viszi a maga kis rossz szokásait, heppjeit is. Ezzel persze nincs semmi gond mindaddig, amíg mindketten tudjátok tolerálni, és kezelni a helyzetet.
Teljesen természetes, hogy lesz olyan dolog, amit nehezen viseltek majd el, de mindent meg lehet szokni, és ezeket a közös élet érdekében orvosolni is tudjátok. Kössetek kompromisszumokat, és az lebegjen a szemetek előtt, hogy mindezt a saját boldogságotok érdekében teszitek!

Munkamegosztás

Közös birodalmatokban már nem lesznek ott a gondos anyukák, akik szépen kitakarítanak, rendet raknak, és meleg vacsorát tálalnak. Bizony, ezek a feladatok rátok várnak. Ha még tanulsz, vagy sokat dolgozol, akkor keserves kín lehet, ha a házimunkát csak Te viszed a válladon, hiszen Neked is szükséged van pihenésre, és biztosan vannak egyéb kötelezettségeid is. Osszátok fel arányosan a feladatokat, annak függvényében, hogy ki melyik házimunkát csinálja szívesebben!

Egy csepp magány mindenkinek kell

A közös élet már teljesen más lesz, mint a korábban megszokottak. Az egész napos együttlét már nem lesz azonos a randikkal. Fontos azonban, hogy mindkettőtöknek épp úgy megmaradjon a saját kis élete, mint korábban. Ne uralkodjatok egymás felett, járjatok el a barátokkal, és engedd el a párod, hogy csak a srácokkal lóghasson egy kicsit. Ahogy Neked is szükséged van a csajos napokra, úgy ő is igényli, hogy kis időt a haverjaival töltsön.
Nem elhanyagolható, hogy egy csepp magány sem árthat néha. A legjobb, ha a lakásban két külön helyiség van, ahova mindketten el tudtok vonulni, ha úgy adódik. Ha erre nincs lehetőség, látogassatok néha haza a szülőkhöz, és töltsetek el néhány napot velük!

Az összebútorozás igen nagy lépés egy kapcsolatban, és ha a fent említett kérdéseket még idejében letisztázzátok, sokkal zökkenőmentesebben veszitek majd a közös élet akadályait.

5 hozzászólás

 • Hozzászólás hivatkozás Dííí. 2011. november 25. Írta: Dííí.

  Jó cikk. Mondjuk nekem még nem sok szükségem van rá sajnos. Nálunk ez úgy fog kezdõdni, hogy a koleszban költözünk össze. Ha felvesznek abba a suliba. Bár elég nagy esély van rá.. tehát nekünk szerintem ennyibõl jó lesz, hogy a koleszban bele tudunk majd kóstolni az együttélésbe. :)

 • Hozzászólás hivatkozás Ansyka 2011. november 25. Írta: Ansyka

  Mi párommal most kezdtük a fõiskolát és fecske-garzont pályáztunk meg, szóval megvalósult ez az összeköltözés, de ezt már terveztük is. :) Néha vannak viták és a tanulást is nehéz összeegyeztetni a tanulással, de bele jövögetünk. Nemsoká 4 évesek leszünk, és jó, hogy összeköltöztünk, legalább kiderül, hogy megy-e együtt. Remélem igen.

 • Hozzászólás hivatkozás Ansyka 2011. november 26. Írta: Ansyka

  a házi munkát a tanulással * bocsi, elírtam

 • Hozzászólás hivatkozás bella 2011. november 26. Írta: bella

  mi jövõre költözünk össze ha mindkettõnket felvesznek pestre. hihetetlenül várom :)

 • Hozzászólás hivatkozás Bfly 2012. január 10. Írta: Bfly

  Én elõször inkább csak elköltöznék itthonról. Kipróbálni milyen egyedül vezetni egy háztartást... Régen is mindig azt képzeltem el, hogy a barátom költözik majd oda hozzám, és nem fordítva. \\\"Sajnos\\\" pontos elképzeléseim vannak már hosszú évek óta a lakást illetõen, és nem tudom, mennyire tudnék ezekbõl engedni... Alapból konfliktussal indítani egy összeköltözést meg elég butaság szerintem.Ansyka! Én még errõl a programról nem is hallottam... Ha ezt elolvasod, írnál róla pár szót? :)

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.