Divat az eljegyzés? Kiemelt

Egyre gyakrabban tapasztalhatjuk- köszönhetően persze a legnépszerűbb közösségi oldalnak-, hogy tizenéves ismerőseink jegyben járnak.

Persze ezzel a nemes elhivatottsággal személy szerint nekem semmi problémám nincs, sőt. Csak értékelni tudom, ha valaki olyan komolyan vesz egy kapcsolatot, hogy már ilyen fiatalon úgy véli, megtalálta azt a személyt, akivel le szeretné élni az életét, akivel családot akar alapítani, és akihez az idők végezetéig hűséges lesz.
Sokszor azonban korántsem ennek a köteléknek a jelképes megerősítéséről van szó. Úgy vélem, lassan értékét veszti az eljegyzés különlegessége. Ez mondjuk valamilyen szinten érthető is, ha azt vesszük figyelembe, hogy a házasságok többségének „színvonala” sem olyan, mint régen, ráadásul hazánkban több mint a fele válással végződik.

Ahol még mindig nincs szabad párválasztás

A kisgyerekek eljegyzése, majd gyors összeházasítása még manapság is él néhány, főként szegény ország körében (pl.: Afganisztán). A gyerekek - sokunk nagyszüleihez hasonlóan-, nem dönthetnek szabadon arról, hogy kit választanak életük párjának. Leendő kedvesüket általában néhány éves korukban kiválasztják számukra, de nem ritka az sem, hogy már a születés előtt megtörténik az „üzlet” szentesítése. Ennek nyomán a gyerekek jelentős százaléka születése óta jegyben jár, 15 éves kora körül pedig már házasságban él.
A háttérben nyilvánvalóan anyagi okok és az ezt meghatározó érdekek állnak.
Természetesen sokan megpróbálnak ellenállni a kényszerházasságnak, de ha a két gyereket eljegyezték, akkor már nincs kibúvó. Ha a lány nem akar hozzámenni a számára kiszemelt fiúhoz, akkor kényszerítéssel, és sajnos nem ritkán erőszakkal, megaláztatással kell szembenéznie.
Sokan inkább elszöknek otthonról, de ilyen fiatalon nem ritka, hogy a prostitúció áldozatai lesznek. Innen pedig már egyenes út vezet a drogokhoz és sokszor az öngyilkossághoz.

Mire jó az eljegyzés?

Az eljegyzés fő célja tulajdonképpen az, hogy felkészítsen az esküvőre és persze a közös jövőre, az együttélésre. Azt semmilyen szabály nem írja elő, hogy mennyi időnek kell eltelnie az eljegyzés és az esküvő között, alapvetően azonban azt mondhatjuk, hogy annyit kell rászánni, amennyit az esküvő megszervezése igényel.
Persze ez ma már- köszönhetően a korai „igeneknek”- csak ritkán működik ilyen formában. Sokan még messze nem fejezték be a tanulmányaikat, amikor megkapják, illetve átadják a gyűrűt, egyáltalán nem állnak készen sem az esküvőre, sem az együttélésre.
Ráadásul rengetegen azzal sincsenek tisztába, hogy a „rendes” eljegyzés nem csupán annyi, hogy egy romantikus alkalommal gyűrűt húzunk kedvesünk ujjára. Az eljegyzést illendő hivatalosan is bejelenteni, a házassági szándékot közölni a szülőkkel, kikérni a lányt, kitűzni az esküvő időpontját…

Mondhatsz nemet is

Sokan elfelejtik annak az eshetőségét, hogy bizony van lehetőség „nemet” mondani.
És nincs is ebben semmi meglepő, ha valóban komolyan veszed a házasság intézményét. A jelenlegi (általános) felfogás és életvitel szerint, mely során elsődleges cél a sikeres karrier, és melynek nyomán egyre inkább kitolódik a házasság és a gyermekvállalás időpontja nem meglepő, ha nem akarsz tizenévesen jegyben járni.
Sokan azonban akarnak. Akarnak, mert ez trendi, figyelemfelkeltő és legalább 1 napig téma lesz a Facebookon. Akárcsak a pár hónap után bekövetkező, szappanoperákba illő szakítás, mely során a hasonló cipőben járó ismerőseid hosszú oldalakat zengenek a megváltozott családi állapodnál, hogy „jön majd a következő”. Pedig ugyebár az eljegyzés lényege pont az, hogy nem lesz következő.

Természetesen mindenki maga dönti el, hogy számára mit jelent az eljegyzés, de kamaszkorban, és közvetlenül utána az ember lánya már nem kisiskolás, hogy minden szünetben mással kössön házasságot.
Ha teljes köztetek a harmónia, akkor mindegy, hogy névlegesen barátnő, vagy éppen menyasszony vagy. És persze azt sem érdemes szem elől téveszteni, hogy nem a környezeteteknek, hanem egymásnak kell megmutatnotok, hogy milyen erős a szerelmetek.

Tovább a kategóriában: « Összeköltöznél a barátoddal?

32 hozzászólás

 • Hozzászólás hivatkozás nóri 2011. február 24. Írta: nóri

  ott a pont

 • Hozzászólás hivatkozás therealone 2011. február 24. Írta: therealone

  \"Akarnak, mert ez trendi, figyelemfelkeltõ és legalább 1 napig téma lesz a Facebookon.\" Napok kérdése, és 18 éves leszek, de ha a ffi, akit szeretek, megkérné a kezemet, gondolkodás nélkül igent mondanék. Nem vagyok egy buta liba, aki ne tudna karriert építeni, de én szívesebben lennék feleség (és esetleg emellett valami más is). Márpedig nem azért, mert \"trendi\". Aki pedig trendiségbõl teszi ki fészbuk-állapotnak, hogy el van jegyezve, az meg nincs is igazából... :)

 • Hozzászólás hivatkozás dream 2011. február 24. Írta: dream

  szerintem az esküvõ egy csodálatos dolog *.* viszont van egy kis probléma: száz százalékig tisztában vagyok vele, hogy én nem tudnék családót alapítani, egyszerûen túlságosan is szeretek egyedül lenni, túl lobbanékony vagyok, és ha az elején még a párunk elfogadja a negatívumainkat, az késõbb komoly problémát okozhat.ettõl függetlenül viszont nagyon szeretnék családot. :)

 • Hozzászólás hivatkozás kislany 2011. február 25. Írta: kislany

  nekemis hetek kerdese es 18 leszek,de h ha a baratom,akit mellesleg imadok megkerne a kezemet tuti h nem mondanek igent.ez az elso komoly kapcsolatom,tobb mint egy eve egyutt vagyunk,de eszembe nem jutna h igent mondjak neki.hogyha valoban \"egymasnak vagyunk teremtve\" akkor nemkell elsietni ezt az egesz eljegyzeses dolgot,mert akkor meg 6-7 ev mulva is egyutt leszunk es boven raer akkor is.igaz h most imadjuk egymast,de lehet h par honap mulva ugy alakulna kettonk kozott valami,hogy vege lenne es akkor mi ertelme volt az eljegyzesnek? semmi. :pugyh szerintem jobb megvarni ezzel,hogy mindket fel eretebb legyen es biztos legyen a kapcsolatba,mert maskepp folosleges az egesz ceco.

 • Hozzászólás hivatkozás Marie 2011. február 25. Írta: Marie

  Ha tenyleg igy gondolod, akkor azok, akik elotted irtak azok tenyleg szerelmesek, neked viszont csak egy kapcsolatod van ... szerelem nelkul.Ha valakit tenyleg szeretsz es nem csak kivanod es nem csak be vagy zsongva, es nem is csak a szex a lenyeg, akkor batran igent mondhatsz neki, mert akkor nem lesz kovetkezo partnered, viszont, ha felsz attol, hogy esetleg szakitotok, akkor te nem vagy igazan szerelmes es nem talaltad meg a Nagy O-t.

 • Hozzászólás hivatkozás bloody 2011. február 25. Írta: bloody

  a házassághoz nemcsak szerelem kell MARIE, hanem ész is is. komoly dolog ez, amit át kell gondolni, és hogy megéri e vagy hogy min változtat majd a jövõben. apum 20 évesen nõsült és most van a 3. felesége és én vagyok az a legkisebb gyerek, és megbánta a házasodást, de a gyerekeket nem :)szóval akik még kislány elõtt írtak azokat elvakította a \"szerelem\", ha azok amúgy vagy csak úgy mondják h õk biztosan igent mondanák xP

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.