2008. július 16.

Kérdések a menstruációról

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Aggaszt valami a menstruációddal kapcsolatban? Nem tudod, hogy normális-e? Lássuk a leggyakrabban feltett kérdéseket!

Lehetek allergiás a betétre?

A betétre nem lehetsz allergiás, csak a benne lévő anyagokra. Leggyakrabban az illatosított, vagy a rossz anyagú betétek okozhatnak irritációt. Ezek bőrpírban, viszketésben nyilvánulnak meg. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, akkor válts márkát!

A fiú, akivel majd lefekszem érezni fogja hogy  már használtam tampont?

Nem, hiszen a szűzhártya nem egy összefüggő szövet. Található rajta egy nyílás, melyen keresztül a menstruációs vér és a hüvelyváladék távozik a szervezetből. Amikor egy lánynak megjön a menstruációja, akkor már eléggé nagy ez a nyílás, hogy egy tampon kényelmesen beférjen rajta. Amikor lefekszel egy fiúval, akkor a szűzhártya átszakadását kísérheti enyhe vérzés, de ezt a legtöbbször észre sem lehet venni. Van, akinek olyan rugalmas szövete van, hogy nem is fáj, nem kellemetlen és van, akinek már nincs is meg az első közösülésnél. Lényeg a lényeg: Még ha srác meg is érzi a szűzhártyádat, akkor sem fogja tudni megállapítani, hogy használtál-e már tampont.

Hogyan lehet kimosni a vért?

Forró, mosóporos vízzel mosd ki a bugyid, amelybe néhány csepp szalmiákot tettél! Ha friss a vérfolt, sós vízzel moshatod ki, ha régi a folt, fele víz, fele denaturált szesz keverékével távolíthatod el.

A menstruációs vér mennyiségét befolyásolhatja, hogy mit és mennyit eszek?

Inkább a minőségét. Ahogy a sperma ízét befolyásolja az, mit eszik a fiú, (Az ananászlé fogyasztása esetén édeskés lesz, a kávé és az alkohol kesernyés, míg a túl nagy mennyiségű állati fehérje savanykás ízt ad neki.) úgy valószínűleg a nők menstruációját is befolyásolja az étel is. A mennyisége azonban egyéni, esetleges betegségektől, örökölt hajlamoktól és a menstruáció napjaitól függ.

Befolyásolja a fogyókúra a vérzést?

A túl erős fogyókúra kezdetben vérzéskimaradáshoz, majd akár a hormonális rendszer nehezen korrigálható működészavarához is vezethet. Ezért (is) kerülendő. Hosszabb vérzéskimaradás esetén indokolt lehet egy részletes kivizsgálás.

Milyen gyakran kell tampont cserélni?

A tampont 6-8 óra használat után mindig el kell távolítani. Ha úgy tapasztalod, hogy a tampont 4 óránál gyakrabban kell cserélned, érdemes nagyobb nedvszívó képességűt használnod. Ha a tampon 8 órán át is bírja és még vannak rajta fehér részek az eltávolításánál, akkor aaz zt jelenti, hogy kisebb nedvszívó képességűre kell váltanod.

Nem tudok tampont felhelyezni!

Fontos, hogy az első próbálkozásoknál mini tampont használj! A megfelelő környezet, az elegendő idő és a megfelelő pozíció is elengedhetetlen.  Ha ennek ellenére is úgy érzed, hogy van egy „gát”, amin nem tudsz túl jutni, akkor valószínűleg a szűzhártyáddal találkoztál. Mint már előrébb olvashattad, van rajta egy nyílás, csak meg kell találnod! Ha úgy érzed elakadtál, húzd meg kicsit kifele a tampont, majd próbálkozz újra, más szögben! A lényeg a nyugalom és türelem! Ha nem sikerül elsőre, akkor próbálkozz tovább! Nem muszáj egy ciklusban, lehet a következőben is

Mi a különbség az egészségügyi és a tisztasági betét között?

Az egészségügyi betétek és a tisztasági betétek testen kívüli használatra készültek. A fehérneműhöz rögzítve szívják fel a testből távozó folyadékot. Az egészségügyi betétek a menstruációs folyadék felszívásához lettek kialakítva, míg a tisztasági betétek a test természetes nedveit hivatottak felfogni.

Szabad éjszaka tampont használni?

Igen, amennyiben alszol 8 óránál többet. Alváshoz azonban az a legjobb, ha éjszakai betétet használsz. Ezeknek jóval nagyobb a nedvszívó képességük, mint a többi betétnek.

Többször mosakodjak a menstruáció alatt?

Igen, főleg, ha betét használsz! Ha nem tisztálkodsz megfelelően, akkor a vér a bőrödre szárad, kellemetlen szagú lesz. Ügyelj rá, hogy intim tisztálkodáshoz való tusfürdőt használj, mert a szappanok és a tusfürdők megbonthatják a hüvely flóráját és védtelenné teszik a gombás fertőzésekkel szemben!

Teherbe eshetek a menstruáció idején?

A vérzés nem jelent garanciát arra, hogy nem leszel terhes! Bár a nők a menstruáció alatt nem termékenyek, a sperma több napig is életben marad a petevezetékekben. Fennáll a veszélye, hogy a vérzés után nem sokkal újabb petesejt érik meg a szervezetedben és a kilökődő petét megtermékenyíthetik a még élő spermiumok.

Megjelent: 28618 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. április 03.
Szabó Böbe

Születési név: Szabó Erzsébet
Születési dátum: 1989. augusztus 22
E-mail cím: info@csakmiketten.hu
Mióta írok cikkeket az oldalra: 2005. március

81 hozzászólás

 • Hozzászólás hivatkozás Linda (12 éves) 2009. július 07. Írta: Linda (12 éves)

  Nekem június.23-án jött meg.:SElrontotta a nyaramat....Már elmúlott de barna folyadék még távozik belõlem.(nagyon kevés)ez normális?

 • Hozzászólás hivatkozás ppp 2009. július 07. Írta: ppp

  teljesen normális, nyugodj meg.

 • Hozzászólás hivatkozás Bogiii 2009. július 14. Írta: Bogiii

  Sya! 2 napja barna folyadék jön belõlem ... elsõnek volt benne egy non pici piros is ez már annak nevezhetõ ??????? (és semmi fájdalmam nincs azóta sem)észre se vettem ...

 • Hozzászólás hivatkozás nina 2009. július 14. Írta: nina

  Bogiii!valószínü hogy az nekem is ugy volt az elsõ hogy nemis piros volt és sok meg nedves hanem inkább barna! szoval elõfordulhat.

 • Hozzászólás hivatkozás Bogiii 2009. július 17. Írta: Bogiii

  nina!köszi h válaszoltál ! :)

 • Hozzászólás hivatkozás Vivien 2009. július 28. Írta: Vivien

  Baj ha 7 napig is tart a menstruációm??

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.