Miért teszünk újévi fogadalmakat?

A legtöbb újévi fogadalom már januárban megbukik. Most megnézzük, miért követjük el újra és újra ugyanazt a hibát, illetve hogyan lehetünk sikeresebbek fogadalmaink megtartásában.

Véget érnek a nagy karácsonyi ünnepélyek és összejövetelek, szusszanunk pár napot, és máris itt a szilveszter, mely újra okot ad az ünneplésre. Az újévre várva igencsak furcsa jelenségnek lehetünk tanúi, hiszen a legtöbb ember évről évre újévi fogadalmakat tesz, ám azokat ritkán tartja be egy hónapnál tovább.
Mi az tehát, ami ráveszi az embert, hogy minden év legvégén megfogadjon valamit, ami szinte soha nem éli meg a februárt?

Tiszta lap

Az egyik legnagyobb vonzereje az újévnek, hogy tisztalappal indíthatunk. Az ember gyakran úgy érzi, hogy újrakezdésre van szüksége, és mi alkalmas erre a célra, ha nem az újév? Hiszen ekkor új reményeket szövünk, azt reméljük, hogy szerencsésebbek, sikeresebbek és gazdagabbak leszünk, mint az elmúlt évben (nem véletlenül esszük babonából a lencsét sem).

Fejlesztés

Önmagunk fejlesztése egy másik motiváló tényező, hiszen természetünknél fogva mindnyájan hajlunk arra, hogy bizonyos dolgokban egyre jobbak legyünk. A legnépszerűbb újévi fogadalmak is elsősorban saját magunkra irányulnak, ilyen például a testmozgás elkezdése, az egészségesebb táplálkozás, vagy a dohányzás, alkohol- vagy egyéb káros szenvedélyek minimalizálása, esetleg abbahagyása.

Ugye Te is tettél fogadalmat?

Az újévi fogadalmak ismételt megtétele és azok megtartására tett erőfeszítések jót jelentenek. Attól még, hogy néha elbukunk, nem leszünk kevesebbek. Sőt, az újévi fogadalmak azt jelentik, hogy reménykedünk és hiszünk abban, hogy képesek vagyunk a változásra és közelebb kerülhetünk vágyott énünkhöz és céljainkhoz.

… hogy sikeres legyél

Ha csak azért teszel meg egy fogadalmat, hogy legyen újévi fogadalmad, akkor valószínűleg nem vagy teljesen elköteleződve iránta. Összegyűjtöttünk egy-két tippet, ami viszont segíthet abban, hogy az idei fogadalmad legalább a februárt megélje. Már ennyi idő alatt is sok mindenen lehet változtatni!

Tudjon róla más is! Ha kimondod hangosan a fogadalmad és beszélsz róla másokkal, úgy érezheted, hogy nagyobb a kötelességed a megvalósítása, különben később mindenkinek el kell magyaráznod, hogy miért nem történt meg a tervezett változás.

Legyen egyértelmű célod! Nem elég azt eldöntened, hogy az újévben minden nap tornázol, tisztázd magadban a konkrét céljaidat is! Pl. szögezd le a határidőt, és/vagy a mértéket (március 1-ig 5 kilót szeretnék leadni).

Ne hibáztasd magadat! Lehetséges, hogy az egyik héten minden összejött, s ezért nincs erőd betartani a megfogadott heti négy tornát, de ezért ne menjen el a kedved a célod elérésétől! Legyél a saját magad barátja, hibáztatás helyett inkább a vigasztalásra fektesd a hangsúlyt, majd egyszerűen próbáld újra az egészet!

Csak egyre koncentrálj! Sokat segít, ha nem tíz újévi fogadalmad van egyszerre, hanem csak egy, ami viszont nagyon fontos Számodra. Azt az egy célt írd le egy papírra, tedd jól látható helyre és fókuszálj arra, hogy teljesítsd!

Aggodalomra tehát semmi ok, nem minden újévi fogadalom végzi a kukában, csak kitartásra, fókuszálásra és egy kis akaraterőre van szükség. Sok sikert!

Kezdd nálunk a fogadalmad megvalósítását, rögzítsd itt, mit határoztál el!

10 hozzászólás

 • Hozzászólás hivatkozás M.D. 2013. január 01. Írta: M.D.

  Megtanulok hátraszaltózni.

 • Hozzászólás hivatkozás Csk. 2013. január 01. Írta: Csk.

  én már vagy 3 éve mindig megfogadom, hogy leteszem a cigit.. na majd most!!!!!!!!!! :D

 • Hozzászólás hivatkozás M. 2013. január 01. Írta: M.

  Eltüntetem a narancsbõrt!!! Már a karácsonyi ajándékaimat is ennek tudatában kértem :) Már most látszik az eredmény, de tökéletességet akarok :)

 • Hozzászólás hivatkozás M.D. 2013. január 01. Írta: M.D.

  Hajrá!:)

 • Hozzászólás hivatkozás Sz. 2013. január 01. Írta: Sz.

  A narancsbõrre a legjobb megoldás az úszás! 3 hónapja hetente egyszer járok 1-1 órát úszni és már nincs is narancsbõr. És az ünnepek alatt sem jött vissza semmi, amíg lustálkodtam kicsit. :)Az én újévi fogadalmam, hogy továbbra is hetente legalább egyszer eljárok úszni. Ezt könnyû lesz megtartani, mert már csinálom egy kis ideje.

 • Hozzászólás hivatkozás M. 2013. január 02. Írta: M.

  Köszi a tippet, de mozgásból nálam nincs hiány! Túlsúlyom sincs, sõt... De az a pár deka zsír, ami rajtam van, mind narancsbõr :( Sajnos anyukám bõre is nagyon csúnya, szóval valószínûleg nálunk inkább a genetika dominál, de mindent igyekszem megtenni ellene :)

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.