Bullying – basáskodás Kiemelt

Bántanak vagy kiközösítenek az iskolában? Akkor minden bizonnyal Te is bullying áldozata lettél. Mi segítünk túljutni rajta!

A bullying nem újdonság, hiszen mióta csak létezik az iskola intézménye, azóta nálunk is jellemzőnek számít a fiatalok körében. A bullyingra irányuló figyelem viszont annyira új keletűnek számít kishazánkban, hogy még csak saját szavunk sincs rá. Magyar pszichológusok a basáskodás szót szorgalmazzák, amely lényegében szépen körülírja a bullying jelenségkörét.

Na de mi is az a basáskodás?

A basáskodás olyan rendszeresen előforduló agresszív viselkedés, ami ártó szándékú, és a csoport egy vagy több tagja felé irányul. Az a személy, aki agresszíven viselkedik társai irányában, a basa. A basa arra használja fölényét és hatalmát, hogy áldozatát megszégyenítse, megfélemlítse vagy uralkodjon felette. Ezt megteheti fizikai úton (veréssel, rugdosással, mások tulajdonának elkobzásával vagy megrongálásával) vagy szóban (gúnyolódással, pletykák terjesztésével vagy kiközösítéssel). Az áldozatot kevesen védelmezik, a többiek vagy kimaradnak a dologból, vagy félelemből ők is beállnak a basa mellé, hogy mindeközben saját bőrüket mentsék.

Cyberbullying

A cyberbullying a basáskodás legújabb formája. A cyberbullying neve is sejteti, hogy az interneten, szociális hálózatokon, vagy mobilon zajló zaklatást rejti magában. Kutatások szerint a cyberbullying még súlyosabb következményekkel jár, mint a „sima” szemtől szembeni basáskodás.
Ha úgy érzed, hogy valaki folyamatosan zaklat az interneten keresztül, akkor amennyiiben lehet, tiltsd le, egyáltalán ne olvasd el az üzeneteit, egyszerűen tegyél úgy, mintha nem kaptál volna semmit. Ha nem reagálsz és a basa nem veszi észre Rajtad, hogy sikerült megtörnie, megunja, hiszen nem éri el agresszív céljait.

Mi alapján szúrnak ki maguknak?

Nagyon nehéz megjósolni, hogy mi alapján válik valaki áldozattá. Szinte bármi kiválthatja a basából a basáskodást. Lehet az egy szégyenlősebb, visszahúzódóbb típusú fiatal, vagy egyszerűen egy furcsa táska vagy ruhadarab, de akár egy előnytelen testi adottság is (például kicsit elálló fülek, vagy egy rossz helyen lévő anyajegy).

Mitől lesz valaki basa?

Annyi biztos, hogy senki sem születik basának. Igaz, hogy a basa alapvetően agresszívabb természetű, de igazából onnan ered a probléma, hogy az erőszakhoz pozitívan áll hozzá. Ez annyit jelent, hogy az erőszakot jó és célravezető eszköznek tartja, ez pedig egy otthonról hozott, tanult tulajdonság.

Következmények

A basázott áldozatok gyakran veszítenek önbizalmukból és csökken az önértékelésük. Hajlamossá válnak a depresszióra és ez által a súlyosabb esetekben akár öngyilkosságot is megkísérelhetnek.

Mit tehetek, ha bántanak a társaim?

Kerüld el a basát! – Ha a mosdóban van, menj másikba, ha az alsó úton ücsörög a barátaival, akkor Te menj a felsőn. Ne menj sehova egyedül és mindig legyen Veled legalább egy barátod! Ha úgy adódik, ajánld fel másnak is ezt a lehetőséget, hogy senkinek se kelljen egyedül egy (vagy több) ilyen agresszív személlyel szembenéznie.

Tartsd benn a dühöd! – Természetes, ha felhúzod magad azon, amit mond vagy tesz Veled a basa, hiszen ő ettől érzi magát még hatalmasabbnak. A mosolygás és nevetés viszont provokálhatja, szóval próbálj meg inkább pókerarcot vágni és nem magadra venni, amiket mond.

Legyél bátor és sétálj el tőle! – Keményen és tisztán mondd meg neki, hogy hagyja abba azt, amit csinál, majd sétálj el tőle! Gyakorold, hogyan engedheted el a füled mellett a sértő megjegyzéseket (pl. csinálj úgy, mintha nem érdekelne, vagy mintha SMS-t írnál valakinek)! Ha látja Rajtad, hogy hiába piszkál egy idő után megunja és keres magának mást.

Szólj egy felnőttnek! – Nyugodtan szólj egy tanárnak, az igazgatónak, egy szülőnek, vagy akár a konyhás néninek, bárki segíthet megállítani a basáskodást.

Beszélj róla! – Beszélj a problémáidról valakivel, akiben megbízol: egy barátnak, szülőnek vagy iskolapszichológusnak. Talán tudnak olyan tanáccsal szolgálni, ami segíthet, és még ha nem is tudja megoldani a problémád, legalább nem érzed magad teljesen egyedül.

Ha szükséges, válts! – Az egész fiatalságodat megkeserítheti egy-egy ilyen személy, tehát ha van rá lehetőséged, válts iskolát! Az új környezet és az új ismerősök sokat segíthetnek a továbblépésben.

Sose feledd, hogy egy basa mindig gyenge! Saját családjának szomorú sorsát és természetének szürkeségét mutatja az, ahogyan másokat gyengévé tesz és bántalmaz. Ez sosem a Te hibád! Még ha tettél is valamit, ami miatt szekálnak, nincs olyan ember, aki egész életében mindenben példamutatóan tudna viselkedni. Ha erre gondolsz, sokkal könnyebben túl tudsz majd jutni az igazságtalan viselkedésen.

Te voltál már áldozata, vagy szemtanúja ilyesminek?

4 hozzászólás

 • Hozzászólás hivatkozás Szaci 2012. október 19. Írta: Szaci

  Én általános iskolában is, és most középsuliban is \"basa áldozat\" vagyok... hogy miért? Õszintén? Fogalmam sincs!!!!!!! Sosem volt egy rossz szavam rájuk, mindig segítettem nekik ha kellett, õk meg röhögnek rajtam, beszólnak...!! Az ilyen emberek elképzelni sem tudják, hogy tönkreteszik mások életét! Amúgy is nagyon zárkózott vagyok, de így esélyem sincs hogy megnyíljak, legyen önbizalmam, mert õk mindent romba döntenek!!

 • Hozzászólás hivatkozás zitacica79 2012. október 19. Írta: zitacica79

  Milõtt bárki olyat mondana,hogy azért bántottak,mert hagytam magam ,nagyon megfenyegettek.Egyszer hozzá vágtak egy üvegajtóhoz és az üveget velem akarták kifizettetni.A tanár szerint azért nem barátkoztak velem,mert égetem õket a viselkedésemmel.Sokszor olyan csúnyán beszéltek velem,hogy az fáj és olyan hangosan kórusba,hogy szívinfartust lehet kapni.

 • Hozzászólás hivatkozás zita79 2012. október 20. Írta: zita79

  Már eleve anyukám unszolására mentem abba a suliba,ahol ez megtörtént velem. Egy vidéki iskola volt kissé rideg benyomású.Nem ismertem ott senkit és úgy éreztem hátrányba vagyok a többiekkel szemben.Alul voltam öltözve,mert szegények voltunk és szerény voltam.Már az elsõ néhány hétbe elutasítóan viselkedtek velem.Mintha alapból nem fogadnának el.A tanároknak sem voltam szimpi.Amit a többieknek elnéztek azt nekem nem.A többiek mindig elõakarták írni ,hogyan beszéljek,meg viselkedjek.Õk alpári hangnemben beszéltek velem állandóan,de ha én megemeltem rájuk a hangom akkor annak következménye volt.Egyszer úgy hozzá vágtak az ajtóhoz,kitört az üvege,amit velem akart a tanár kifizettetni.A tanár szerint azért nem barátkoznak velem a többiek,mert égetem õket a viselkedésemmel.Szerintem a tanár is benne volt a dologban.Nem egyszer kikértem magamnak,hogy normálisan beszéljenek velem amire õk:ki a fene vagy te????Körbe is vettek egy csomóan és úgy ordibáltak,hogy katasztrófa. Idegesitett a tanár hozzáállása is.Mintha megérdemeltem volna az egészet a tanár szerint.Tanár is piszkált mert nem olyan vagyok mint a többi,meg túl sokat tanulok,meg eljárok sportolni.Folyamatosan alárendelve éreztem magam 5 évig.Mai napig szégyellem,mert nem tudtam megvédeni magam.Azért sem kértem segítséget,mert úgy éreztem nekem kell harcba szállni velük.Nem tudtam kicsit sem önmagam adni.Utólag azt mondom az iskola is bûnös volt. Mindezekhez képest jól alakult az életem.Van egy ritka rendes párom és két kislányom!!

 • Hozzászólás hivatkozás Liza 2012. november 08. Írta: Liza

  Engem is bántottak már. Még elég kicsi voltam, talán 9-10 lehettem. Akkoriban alig voltak barátaim, bár nem tudom miért, most nagyon sok van belõlük. Valamiért mindig kipécéztek maguknak, de tettlegességig csak egyszer fordult a dolog. Odacsaltak egy rétre, 3-an, 4-en voltak rajtam kívül lányok, fellöktek, aztán nem engedtek felállni. Nem emlékszem sem elõzményekre, sem arra, hogy utána mi volt, csak azt tudom, hogy nagyon megijedtem, aztán amin lehetõségem volt rá, felpattantam a biciklimre, és sírva eltekertem :(

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.