Mit tegyél, ha magányos vagy? Kiemelt

A magányosság és az egyedüllét nem egy és ugyanaz, ugyanis lehet valaki társaságban is magányos. Hogyan győzd le ezt az érzést?

A legtöbb magányos ember elégedetlen önmagával, a környezetével, a világgal. Elzárkóznak mindentől, képzeletbeli falakat emelnek maguk köré, hogy semmi bántódásuk ne eshessen, ne érhesse őket kudarc, elutasítás. A probléma ott kezdődik, hogy ezeken a falakon belül mindig egyedül maradnak, nem engednek be senkit kis világukba, mégis borzasztóan vágynak rá, hogy kitörjenek e falak mögül. Te is ebben a cipőben jársz?

1. lépés – Önvizsgálat

Elsősorban tisztában kell lenned önmagaddal, hogy pontosan lásd, min kell változtatnod. Fontos, hogy tudd: magaddal szemben vagy túl szigorú, vagy másokkal szemben vannak túl nagy elvárásaid? Ha saját magaddal szemben támasztasz magas igényeket, melyeknek nem tudsz megfelelni, akkor az előbb-utóbb további önbizalom-csökkenéshez vezet, ami pedig egyenes út lehet az antiszocializáció felé.
Persze a másik véglet sem jobb, amikor a környezeted nem hozza az általad elvárt színvonalat, ezért elfordulsz a „nem megfelelő” személyektől, és végül már nem is találsz olyat, aki megfelelne a magas elvárásaidnak, így egyedül maradsz.

2 lépés – Gyógyulás

Könnyű ilyet mondani, de nyitottnak kell lenned a világ felé. Érdeklődj új dolgok és új emberek iránt is, engedd lejjebb az elvárt színvonalat, akkor is, ha magadról, és akkor is, ha másokról van szó! Nem szabad le- vagy túlbecsülnöd magad egyetlen társalgás/kapcsolatteremtés alkalmával sem. Ha valaki beszélgetni szeretne Veled, ne szaladj el, állj szóba vele!
Teljesen mindegy, hogy a beszélgetőpartnered atomfizikus, vagy éppen róla szólnak a szőke nős viccek – fogadd el, ő ilyen. Nem több, és nem kevesebb, mint Te, egyszerűen csak más. Ilyenkor mindig mosolyogj, érdeklődj kedvesen, figyelmesen hallgasd végig a mondandóját, és próbálj meg magadról is beszélni – persze csak mértékkel. Minden egyes ilyen beszélgetés közelebb visz a célhoz, szóval csak bátran!

3. lépés – Partner- és társaságkeresés

Emberek közé járni – ez lenne a lényeg. Táncóra, zumba, fitnessklub, könyvtár, valamilyen hobbiklub... Mindegy, az a fő, hogy érdekeljen a dolog!
Ha pl. egy hobbidnak megfelelő klubbot választasz, akkor olyan emberekkel leszel körülvéve, akiknek ugyan az az érdeklődési körük, mint Neked, így beszélgetés is könnyebben fog kialakulni. Hiszen tudod jól, az ember arról tud a legtöbbet beszélni, amit szeret, ami érdekli. A sok beszélgetés pedig közelebb hozza a feleket egymáshoz, így létrejöhet barátság is.
Azonban előfordulhat, hogy egyelőre nem érzel kedvet (bátorságot) ahhoz, hogy emberek közé menj, biztonságosabbnak véled a szobád négy falát. Ilyen esetben haladj kisebb lépésekben, és először interneten csatlakozz a hobbidnak megfelelő fórumok valamelyikéhez: regisztrálj egy általad kitalált álnévvel, és így kezdj el „beszélgetni” a csoport többi tagjával. Arc és név nélkül valószínűleg sikerül könnyebben megnyílni mások előtt – így ezt is tekintheted gyakorlásnak. És mire a fórumtagok szerveznének egy találkozót, addigra Te is megbarátkozhatsz a többiekkel annyira, hogy kedvet érezz személyesen is találkozni velük.

4. lépés – Ápold a már megszerzett kapcsolatokat

Jó dolog, ha megtaláltad a Számodra támaszt nyújtó barátot vagy barátokat, azt azonban tudnod kell, hogy mint minden kapcsolatot, ezt is ápolni kell. Fontos, hogy szinte folyamatosan tartsd a kontaktust, akár e-mailen, akár skype-on, de időnként iktass be egy-egy személyes találkozót is. Ilyenkor mindig hallgasd meg a másik felet, ugyanakkor mesélj magadról, a sikereidről, a nehézségeidről, egyszerűen mindenről, ami eszedbe jut, és úgy érzed, szeretnéd megosztani valakivel.

Ha kilábalsz is a magányosság börtönéből, sajnos előfordulhatnak olyan esetek is, amikor kis időre újból visszaesel. Ez leginkább akkor jellemző, ha megváltoznak az életkörülményeid, és emiatt egyedül érzed magad (pl. egy költözés, kórházba kerülés alkalmával).
Ilyenkor fontos, hogy igyekezz „nem elszigetelődni” a külvilágtól, tűzz ki új célokat magad elé, és meglátod, rövid időn belül újra minden rendben lesz!

Te magányos vagy?

4 hozzászólás

 • Hozzászólás hivatkozás Mia 2012. október 16. Írta: Mia

  Én csak gyerekkoromban voltam magányos, mindig kiközösítettek. Aztán fordult egy nagyot a dolog és elkezdték keresni a társaságomat. Ettõl függetlenül az az idõszak nagyon rossz volt, szinte csak a kutyám volt a barátom :(

 • Hozzászólás hivatkozás Lola 2012. október 16. Írta: Lola

  én minden idõmet a barátomra fordítottam. hanyagoltam a barátokat. majd egy idõ után õk is engem. 5 éves kapcsolatunk véget ért. és most nincs senkim akivel megoszthatnám a gondjaim, vagy vígaszt találjak... és nehezebben is nyitok mások felé : /

 • Hozzászólás hivatkozás lilla 2012. október 19. Írta: lilla

  ismerõs a helyzet, Lola.

 • Hozzászólás hivatkozás Liza13 2015. január 27. Írta: Liza13

  Bekerültem az egyetemre, ahol lett néhány nagyon jó barátnőm. A helyzet azonban jelenleg úgy fest, hogy az egyik elmegy, és lehet, még két másik is... Így már nem akkora kedvvel kezdem a félévet, mint kezdtem az őszit...

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.