Átültetés tavasszal Kiemelt

Javában tombol a tavasz, szobanövényeid is felébredtek már a téli álmukból. Itt az ideje, hogy átültesd őket!

Március végén – április elején szükségessé válhat a növény új földbe történő átültetése, de elegendő lehet a részleges talajcsere is. Erre azért van szükség, mert a tél folyamán a növény elhasználta a földben lévő tápanyagokat (akkor is, ha rendszeres időközönként ápoltad), tehát friss, tápanyagban gazdag talajra van szüksége.

Akkor ültesd át a növényt, ha:
  • most vetted/kaptad, de túl kicsi cserépben van,
  • a gyökerek kibújnak a föld felszínén és/vagy a cserép alján lévő lyukakon,
  • megállt a fejlődésben, esetleg sárgulnak a levelei,
  • már két éve nem ültetted át.

Egy korábbi cikkünkben már kifejtettünk, hogyan kell átültetni, ha a növény kinőtte a cserepét, valamint írtunk a megfelelő ültető közegről, az agyag- és műanyag cserepek közti különbségekről is. Most azt mutatjuk meg, mi a teendő, ha a növény tápanyaghiány miatt földcserére szorul.

1. lépés – vizsgálat

Mielőtt nekiállsz az ültetésnek, vizsgáld meg a növényedet. Ha kis cserépben van, és még fiatal, akkor célszerű egy 2-4 centivel nagyobb cserépbe áttelepíteni (nem sokkal nagyobba, különben csak a gyökere fog fejlődni, a felszín feletti része nem).
Az idősebb növények gyökereit nem szabad bolygatni, ezért legtöbbször csak felszíni talajcserét javasolnak a szakemberek. Ha szép, nagy szobanövényed van, nagyméretű cserépben, szintén elég a felszíni talajcsere.

2. lépés – az átültetés

Ha a kezed ügyébe tettél minden eszközt, amire szükséged lehet (újságpapír kiterítve, olló-kés beélesítve, virágföld és cserép egy karnyújtásnyira), akkor kezdődhet az átültetés.

Teljes talajcserénél először óvatosan emeld ki a növényt a cserépből, és gyengéden rázogasd ki a gyökerek közül a földdarabkákat (nem kell teljesen, lényeg, hogy a nagyja lejöjjön róla, a gyökerek ne sérüljenek). A kiemelés legegyszerűbb módja, hogy a növény tövénél megfogod a cserepet úgy, hogy ujjaiddal takarod a földet a növény száránál, a másik kezeddel megfogod a cserepet, majd az egészet oldalra fordítod vagy fejjel lefelé, és lehúzod a földről a cserepet (amennyiben a munka megkezdése előtt egy órával meglocsolod a földet, az nem fog szanaszét szóródni, hanem egyben kijön).
Ha ezzel megvagy, ellenőrizd, milyen állapotban van a gyökérzet. Ha találsz sérült, csúnya, elfonnyadt (sötét színű) nyúlványokat, egy éles késsel vagy ollóval vágd le.
Az új cserépbe tegyél 3-4 cm földet, helyezd bele a növényt, majd töltsd fel a cserepet annyi földdel, hogy a virág szépen megálljon, a gyökerek pedig teljesen takarva legyenek. Végül a friss földet nyomkodd le az ujjaiddal, és már készen is vagy.

Részleges (felszíni) talajcsere során, csak a föld felső rétegének 2,5-5 cm-ét kell eltávolítani, de ügyelj rá, hogy a gyökeret ne sértsd meg, ne bolygasd. Mivel az idősebb növények már meglehetősen kiterjedt a gyökérrendszerrel rendelkeznek, ezt a műveletet nagyon óvatosan kell elvégezned.
Ha sikerült, töltsd fel a cserepet friss, nedves virágfölddel, majd óvatosan, de határozottan nyomkodd le, hogy a növény biztosan álljon a talajban.

Függetlenül attól, hogy teljes vagy részleges volt a talajcsere, ha végeztél a munkával, alaposan locsold meg a növényt, hogy a föld körül tudja venni a gyökereket, ne maradjanak sehol légbuborékok.

3. lépés – ültetés után

Tedd a cserepet világos helyre, de ne érje közvetlen erős napfény! Ültetés után legalább egy hónapig ne tápoldatozz, mert könnyen kiéghet a növény.
Minden átültetést követően szüksége van a virágnak 2-3 hétre, míg regenerálódik, csak ezután fog újra fejlődésnek indulni, leveleket, új hajtásokat hozni, szóval ne ijedj meg, ha nem borul rögtön virágba.

Ahhoz, hogy a szobanövényeid szépen növekedjenek és virágozzanak, az átültetés mellett szükség van a rendszeres locsolásra, és fontos a megfelelő elhelyezés is. Ezért, ha virágot veszel, vagy kapsz, mindig érdeklődd meg, illetve nézz utána, milyen szükségletei vannak (folyadék, fény, hőmérséklet, tápoldat), mert ha kielégíted ezeket az igényeket, a növény hosszú-hosszú évekig is üde színfoltja maradhat szobádnak.

Neked van szobanövényed?

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.