Strong is the new skinny? Kiemelt

A minap megakadt a szemünk ezen a feliraton és elgondolkoztunk rajta, milyen igaz. Az utóbbi időben tényleg fontosabb lett az egészség és a testépítést, mint a látványos vékonyság.

A szépségideál alakulása

Minden korban más volt a szépségideál, ám ez valószínűleg kizárólag az egészséghez volt köthető. Az éhínségek és a járványok idejében a teltség a jólétet és a termékenységet szimbolizálta, hiszen csak az lehetett duci, akinek mindig jutott élelem az asztalára, és csak annak volt esélye túlélni a járványokat, akinek szervezetében volt annyi tartalék, hogy képes legyen harcolni.

Ma már tudjuk, hogy a nagy testsúly nem egészséges a magzati fejlődésre nézve (sem), mivel azonban a túlságosan vékony nőknek kimarad a menstruációjuk, nem tudnak teherbe esni, így máris azok élveznek előnyt, akik bírnak némi súlyfelesleggel. Ebből kifolyólag aztán a nagy csaták és a háborúk idején ismét az a nőideál került előtérbe, aki képes egy egészséges gyermeket kihordani, tehát nem túl vékony, hanem inkább telt.

Rövid áttekintésünk következő állomása a XX. század, mikor is a különböző étkezési zavarok világszerte milliók életét keserítették meg. A csontsoványság került előtérbe, ami nem véletlen: a kövérséget gusztustalannak tartjuk, hiszen az esztétikai kérdések mellett már tudjuk, hogy számtalan egészségre káros hatása van. Nem éhezünk, nincs szükségünk tartalékokra, éppen ellenkezőleg, manapság sokkal nehezebb karcsúnak maradni, mint a gyors- és félkész kajáknak, valamint az ülő életmódnak köszönhetően elhízni. Egyszerűen elkényelmesedtünk, nincs időnk mozogni, egészségeseket főzni, csak a karriernek élünk, amire persze egy jó nagy lapáttal rátett a média által sugallt másik véglet, az egészségtelen soványság.

Miért éppen az izom?

Napjainkban új irányzat ütötte fel a fejét, az emberek végre felismerték, hogy az egészség sokkal fontosabb, mint egy idea. Vékony bárki lehet, aki nem eszik, diétázik, vagy étkezési zavarokkal küszködik, de edzetté és izmossá csak az válhat, aki egyaránt ügyel az egészséges táplálkozásra és a megfelelő, kitartó testmozgásra.
Ezt az ideát elérni a legnehezebb a korábbiakkal ellentétben, ám mégis ez a legjobb, hiszen egy új életmódot vetít elénk, amiben fontos a testi-lelki harmónia, a betegségek kizárása, a káros anyagok mellőzése.
Az edzettség segítségével elégedett leszel magaddal, a környezeteddel, bízol a sikerekben és a legfontosabb, hogy bízol magadban is, hiszen amilyen elismeréseket a sport által elérsz, azokat a kitartással vegyítve át tudod ültetni a mindennapjaidba, tehát az iskolában, a munkában, de még a kapcsolataidban is meg fog látszani az önbizalom eredménye.

Azért ne ess túlzásba

Bár a cím előre vetíti, mi is lesz, vagy mi már most az, ami igazán „trendi”, nem szabad nekiállnod ész nélkül edzeni. Az étrend megreformálása és a megfelelő edzésterv kialakítása nem egyszerű és nem egynapos feladat. Mindenki más és más, mindenki másmilyen testfelépítéssel, másfajta célokkal indul. Nem mindenkinek tetszik például, ha egy nőnek kockás a hasa, míg mások minden nap csak ezért a célért dolgoznak kőkeményen.
Fontos tehát, hogy elsődlegesen Te is azt tartsd szem előtt, ami ennek az irányzatnak a tényleges üzenete, s ez nem más, mint az egészség. Ezt pedig csak akkor érheted el, ha gondosan megtervezed az étrendedet és olyan mozgásformát illesztesz be a mindennapjaidba, ami segít elérni a céljaidat, és ami tökéletesen megfelel az életmódodnak, valamint az erőnléti állapotodnak.

Változtatni bármikor lehet, ehhez nem kell más, mint elhatározás és egy jó nagy adag kitartás. Ne feledd, tényleg csak Rajtad múlik, meddig érsz el! Nem számít, mit gondolnak, vagy mit mondanak mások, csak Te tudod bebizonyítani, hogy tévednek…

Mit gondolsz, lesznek hátrányai ennek az ideának?

4 hozzászólás

 • Hozzászólás hivatkozás Vikii 2013. január 23. Írta: Vikii

  Én már elég régóta így gondolom, hogy aki edzett sokkal egészségesebb, boldogabb és kiegyensúlyozottabb.Csak mértékkel szabad nyilván de mindenképp jót tesz. :)Saját magamon tapasztaltam.Hasznos cikk!

 • Hozzászólás hivatkozás Cytty 2013. január 23. Írta: Cytty

  Jó cikk, szerintem a túledzettségnek az a visszaütõje, hogy ha valaki mindenképpen úgy szeretne kinézni, mint egy body-builder, akkor a fehérjék is szóba jönnek egy idõ után (por vagy tabletta forma) és ki tudja, hogy milyen szerekig juthat az ember, csupán az izomépítés miatt. Ez az egészségtelen oldala ennek a szépségideálnak, illetve az ízületekre nagyon vigyázni kell! A kondival megerõltethetõ, télen meg nem ajánlatos a kocogás, fõleg nem betonon!

 • Hozzászólás hivatkozás Bius 2013. november 13. Írta: Bius

  Az ismerőseim meg vannak őrülve... állandóan fitness girl-ökkel van tele az üzenőfal... szerintem már ez se normális. nem az a baj, hogy megemelik a feneküket és kimozdulnak végre, hanem hogy ez most megint egy hamis ideált állít a nők elé.

 • Hozzászólás hivatkozás Fni_11221 2014. máj. 28. Írta: Fni_11221

  szinte az egész fiatalságomat megkeserítette a fogyókúra, és a csalódások, hogy nem sikerült lefogynom, vagy nem lettem eléggé vékony. sosem voltam anorexiás vagy ilyesmi, egyszerűen csak gyűlöltem a testemet, főleg, hogy széles csípővel vert meg a sors.. amikor sikerült lefogynom 45 kilóra (a 167 centimhez), és csont és bőr voltam, boldog voltam, hogy végre sikerült vékonynak lennem. de aztán jöttek a visszajelzések, hogy csontváz vagyok, stb, és én is a tükörben láttam, hogy a széles csípőm még szélesebbnek tűnt így, hogy gebe voltam, ezért úgy döntöttem, hogy elég volt. 20 évesen jöttem rá arra, hogy a saját alkatomból kell kihoznom a legtöbbet. elkezdtek egészségesen enni és sportolni. semmi nem volt tiltólistán kaja ügyben, ha csokit kívántam, akkor csokit ettem:) viszont mindent mértékkel. a sport kezdetben biciklizés volt, majd jött a hébe-hóba történő futás, ami mára már a mindennapjaim része. emellett elkezdtem terembe járni, súlyokkal guggolni. mára már rohadtul nem érdekel, hogy a média szerint az a szép és szexi, akinek kint van minden csontja. tudom, hogy sokak szerint én 'kövér' vagyok, de én már nem a kilókra figyelek, hanem a tükörre. hisz 167 centi vagyok, és 67 kiló:) de nem látni rajtam, hiszen ez mind mind izom! (és mint tudjuk, az izom nehezebb, mint a zsír) ugyanis rájöttem, hogy széles a csípőm? akkor legyen hozzá kerek fenekem, vékony derekam! legyek homokóra, hiszen ezt tartják "tökéletesnek". szóval szerencsére én még idejében észhez tértem, már 3 éve tart ez nálam, hogy sport-és egészség, semmi fogyókúra. szerintem sokkal csinosabb a strandon egy lány bikinibe, akinek feszes, arányos a teste, mint az, aki vékony, de löttyedt és narancsbőrös :) viszont tényleg van, hogy valaki átesik a ló túloldalára, és már szinte férfiasra gyúrja ki magát. aki persze ebből él (body builder) annak oké, de szerintem ez egyáltalán nem szép a lányokon, de ez csak a saját véleményem :) viszont szerintem minden lánynak le kéne szarnia a médiát meg a baromságait, és a saját alkatához illően kinézni. legyen szó akár alma, akár körte alakról, nem az a fontos, hogy épp mi a trendi, hanem hogy mindenki az alakjának megfelelően feszes testtel rendelkezzen, és máris boldogabb lesz!:)

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.