2012. november 21.

Modellszakma lépésről lépésre

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Álmodoztál már arról, hogy Te vagy a kifutók gyöngye, vagy hogy az arcoddal adják el a legújabb divatmagazinokat? Most megmutatjuk, hogyan válhat ez a vágyad valóra…

Ha minimum 174 cm magas vagy, 90-60-90 körüli méretekkel rendelkezel (bár modellek esetében a mell-derék arány általában kisebb szokott lenni), szimmetrikus, különleges arcod, szép szád és szemeid vannak, valamint fotogén alkat vagy, a kifutókra születtél. Ha mindehhez társul még kisugárzás, elszántság, kitartás, bátorság, fegyelem és türelem, minden esélyed megvan rá, hogy sikeres modell váljék Belőled.
Ha valóban ezt szeretnéd, indulj el az álmodhoz vezető úton, akkor olvasd tovább a cikket, mi mutatjuk a lépéseket:

1. lépés – Az ügynökség

Ha modell szeretnél lenni, első lépésként keresned kell egy ügynökséget (hacsak nem fedeztek már fel az utcán, bevásárlóközpontban stb.), és ott regisztráltatni magad. Fontos, hogy lehetőleg megbízható modellügynökséget válassz (pl. Avantage, Attractive, Icon Model Management, Visage), mert sajnos az utóbbi időben igen sok ügynökség jött létre a kifutóra vágyó lányok (és szüleik) zsebeinek kiürítésére, természetesen ellenszolgáltatás nélkül.

2. lépés – A portfólió

Ha megvan az ügynökség, készíteni kell egy portfóliót (modellkönyvet), ami a referenciaképeidet tartalmazza. Természetesen ez nincs ingyen: egy alap portfólió öt-tíz képet tartalmaz, és kb. 50.000 forintot, vagy annál többet kóstál, attól függően, mennyire profi, ismert és elismert fotóst alkalmazol a munkára, illetve kik, és hogyan készítenek fel a fotózásra (fogadtál-e sminkest, milyen ruhákat veszel fel, hol készülnek a képek stb.).
Ez az album a modellek elengedhetetlen kelléke, hiszen jó esetben az első pár kép az idő előrehaladtával bővül és minél több jó fotó van a portfólióban, annál jobb munkákat tudsz majd szerezni.
A portfólió készítésekor a fotós pár tekercs képet elkattintgat Rólad, majd ezekről kontaktokat (sok kicsi fotó egy lapon) készít. Azokat a képeket, amelyek érdemesek arra, hogy belekerüljenek az albumodba, A/4-es méretűre nagyítja. Stúdiója válogatja, hogy a többi képpel mi lesz, akárcsak azt, hogy ingyen, vagy térítés ellenében kapod meg CD-re írva a fotókat.

3. lépés – Castingok

Ha megvan a portfólió, válogatásokra (castingokra) kell járnod, feltéve, hogy munkát szeretnél kapni. Egy átlagos casting úgy néz ki, hogy több száz lány társaságában üldögélsz egy szobában (sokszor) órákon keresztül, majd ha sorra kerülsz, beengednek a megrendelő vagy a megbízott döntéshozó, és esetlegesen egy fotós elé. Kicsit beszélgetnek Veled, átlapozzák a portfóliódat, minden oldalról alaposan szemügyre vesznek, időnként fotókat készítenek Rólad és azzal az ígérettel engednek utadra, hogy jelentkeznek, ha Te kapod a munkát.
Ha casting után jelentkezik az ügynökség, hogy Téged választottak, közlik Veled a munka helyszínét és idejét, valamint nagyvonalakban a tennivalóidat. Többnyire kora reggeli órákban kezdődik a fotózás, és késő délutánig/estig tart. Érkezésed után elfogyasztjátok a közös reggelit, majd kezelésbe vesz egy csapat profi „szépítész”: fodrász, sminkes, manikűrös, stylist. Kb. 2-3 órás szépítgetés után megkezdődik az egész napos fotózás, ahol több száz képet készítenek Rólad, amiből jó esetben sok használható kép lesz. Természetesen ezek „nyers” képek, melyekről később a fotós vagy a retusőr utómunkával eltünteti az esetleges hibákat és zavaró tényezőket (ráncok, karikás szem, rakoncátlan tincsek stb.).

4. lépés – Külföldi munkák

Ha tehetséges vagy és az ügynökséged is elégedett Veled, valószínűleg felvetik, hogy külföldön is kipróbálhatod magad. Ez úgy működik, hogy választasz (vagy az ügynökséggel közösen választotok) egy országot, ahová szeretnél menni, majd az ügynökséged kapcsolatba lép egy ottani partnerügynökséggel, és elküldik nekik a fotóidat az adataiddal együtt. Ha az ottaniaknak szükségük van Rád, megkötitek a megállapodást. A kezdeti költségeket a „kinti” ügynökség állja: ebbe értendő a repülőjegy, a szállás és némi zsebpénz is az ott tartózkodás idejére (kb. 2-3 hónap).
Érkezés után a napjaid szinte ugyanúgy fognak kinézni: minden reggel látogatás az ügynökségre, ahol listát adnak arról, hogy aznap hány válogatásra kell elmenned. A listák nem egyszer több mint öt castingot tartalmaznak, vagyis előfordulhat, hogy az egész napod utazgatással fog elmenni a város egyik végéből a másikba, majd vissza.
A sok castingolásnak persze előbb-utóbb megvan az eredménye: munkát kapsz, méghozzá jól fizetőt. Azonban nem Te fogod az összes pénzt bezsebelni, mert a megállapodás alapján jutalék jár a két ügynökségnek, levonásra kerülnek a megelőlegezett költségek (repülő, szállás, zsebpénz) és természetesen adóznod is kell. De ha szorgalmas és kitartó vagy, sok jó munkát tudsz megcsípni, így ezek a levonások ténylegesen csak járulékos költségek lesznek.

Természetesen a modell szakma sem mindig egy leányálom, rengeteg utánajárás, és néha emberfeletti kitartás szükséges ahhoz, hogy sikereket érj el. De ha mindezt bevállalod, belekóstolhatsz egy olyan csillogó világba, ami rengeteg fiatal lány álma között szerepel…

Te szeretnél modell lenni?

Megjelent: 5872 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. március 20.
Kékesi Ildikó

Mióta írok cikkeket az oldalra: 2012. szeptember

7 hozzászólás

 • Hozzászólás hivatkozás Boci 2012. november 24. Írta: Boci

  :D csak a lényeg maradt ki .... hogy ezeken a lépcsõfokokon csak úgy léphetsz egyre feljebb , ha hagyod magadat ,hogy felcsináljon a fotós ...

 • Hozzászólás hivatkozás M. 2012. november 24. Írta: M.

  Boci, tapasztalat? ;)

 • Hozzászólás hivatkozás grafomanlany 2012. november 24. Írta: grafomanlany

  Boci, a fotósok 3/4-e meleg:)

 • Hozzászólás hivatkozás Meira 2012. november 28. Írta: Meira

  Boci, 4 éve modellkedek és még egy fotóssal se feküdtem le ;) verejtékes munka árán küzdöm magam felfele és természetesen rengeteg elutasítást kaptamaz elhivatottságot kihagytátok a cikkbõl. hobbiból, \"lesz, ami lesz\" alapon elég nehéz ezt csinálni....

 • Hozzászólás hivatkozás Administrator 2012. november 28. Írta: Administrator

  De a kitartás benne van, az talán utalhat az elhivatottságra is :)

 • Hozzászólás hivatkozás Szanix 2015. március 02. Írta: Szanix

  Megbizhato ugynoksegek Avantage, nem megbizhato Angelface vagy az ugyan az?;)
  Mellesleg a portfolio a munkak valogatott osszessegge es nem az elso teszt kepek amit 50e huf-ert (?!?!?!?) csinalnak neked. A megbizhato ugynoksegek amugy is ezt kifizetik helyetted, vagy megelolegezik neked es akkor sem ennyit szamolnak erte, hanem joval kevesebbet. Inkabb kerdezz errol egy megbizhato ugynokseget, mint a Face, Art, VM, vagy az Icon, ok szivesen elmondjak ezt!:)
  Ja es a fotos mar nem csinal kontaktot mivel azt filmrol nagyitjak, 10eve digitalis technika van mar!:)
  Boci: Fotossal lefekudni nem a modell szakmaban szoktak, mivel a munkak 90%ban a kliens valaszt nem a fotos, amirol te beszelsz az egy masik mufaj!:)

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.